Villanykazán vagy fűtőpanel?

Villanykazán vagy fűtőpanel? Miért nem forgalmazunk elektromos kazánt?

Villanykazán vagy fűtőpanel a jobbVillanykazán (központi fűtés - elektromos vizes rendszerek) és fűtőpanelek hasonlítása. Megéri-e a vizes központi fűtés kazáncseréjénél az elektromos kazánra való áttérés (pl. napelem-rendszeres feleslegnél)? Jó megoldás-e egy napelem rendszerrel termelt többlet energia elhasználása a meglévő kazán mellé beépített villanykazánnal?

Az elektromos kazán beépítése akkor szokott felmerülni általában, ha már van egy kialakított vizes rendszer pl. vegyes kazánnal  vagy gázkazánnal és napelem rendszer telepítése után a túltermelést el szeretnénk használni. Másik lehetőség, amikor teljesen új központi fűtésrendszert alakítanánk ki egy lakásban elektromosan. Az alábbiakban megpróbálunk a kérdésekre válaszolni különböző szempontok alapján, így az is ki fog derülni, hogy miért nem szeretjük túlságosan az elektromos kazánokat illetve, hogy miért nem forgalmazunk egyetlen fajta villanykazánt sem.

Hatásfok

Alapjaiban véve a vizes rendszerek (nemcsak magában a kazán)  hatásfoka mindig kisebb, mint egyszerű és korszerű elektromos konvektoré, fűtőpanelé. A fűtőpanel fűtőbetétje közvetlenül a levegőnek adja át közel 100%-os hatásfokkal a villamos energiát, míg a vizes elektromos kazánnál, több tényező is csökkentheti a teljes energiahasznosítást.

Először is a vízkövesedés miatt is előbb utóbb problémássá válik a kazán fűtőbetétjének hőátadása a fűtőközegnek. Aztán ott van a csöveken elvesző hő, ha nem a lakáson belül van a kazán. Hatásfok csökkentő a keringető szivattyú működtetése is.

Vezérlés

A központi fűtés vezérelhetősége az általában használt 1-2 fűtéskörrel együtt járó 1-2 mérési helyen elhelyezett termosztáttal soha nem lesz olyan egyszerűen és jól használható, az adott lakásfunkcióhoz pillanatok alatt igazítható, mint a fűtőpanelek saját termosztátja.

Gondoljunk csak bele: egy vizes központi fűtésnél egy termosztáttal mérünk pl. a nappaliban, és az összes helyiség radiátorát vagy padlófűtésének teljesítményét kell hangolnunk a nappaliéhoz, hogy közelítőleg a kívánt hőfokot kapjuk. (Aki állított már padlófűtést napokon keresztül a csövek szelepeinek tekergetésével, az tudja miről beszélek:))  Fűtőpaneleknél egy állítás a termosztáton és készen is vagyunk pl. az előszoba 20, gyerekszoba 24, nappali 22 fokos beállításával!

A jobb, precízebb vezérelhetőség mindig alacsonyabb fogyasztással jár!

Elektromos fűtéseknél gyakorlatilag akkor tudunk fogyasztást csökkenteni, ha nem fűtünk amikor nem szükséges, vagy épp csak annyira, amennyire szükséges. Így érthető, hogy egy elektromos kazános központi fűtés fogyasztása soha nem lesz olyan alacsony, mint a helyiségenkénti termosztátos paneleké.

Karbantartás

Vizes rendszereknél elmaradhatatlan az éves karbantartás. A villanykazánnál fel lehet készülni az egész gyakori fűtőbetét cserékre és az ezzel járó munkadíjra is...
Meghibásodhat a kazánon kívül a szivattyú, a radiátoroknál a különböző csatlakozások, stb.
A fűtőpaneleknél ezalatt nincs semmi probléma, a minimális százalékban jelentkező  hiba megoldása az általános 5 év garancia!
Összességében törekedni kell az egyszerűségre, így a használat nem okoz meglepetést!


Szükséges áramkapacitás:

Több helyen is elmondtuk már, hogy egy ház vagy lakás fűtési teljesítmény igényét nem a használt fűtési rendszer fajtája határozza meg. A használt  (beépített) teljesítmény csak a készülék hatásfokától függ, azaz esetünkben akkor kell a legkisebb kapacitás, ha a hatásfok közelít a 100%-hoz. (Itt most nem beszélünk a hőszivattyús rendszerekről)
Tehát, ha pl.az elektromos kazánnak 3x16A szükséges, akkor a fűtőpaneleknél sem kell több!

Napelemes többletenergia elhasználásánál is előnyben vannak a panelek. A többlet energia elfűtése általában néhány fűtőpanel időszakos használatával megoldható, így nem szükséges a villanykazános főfűtéshez szükséges amperkapacitás kiépítése!

Bekerülés, beruházási költség

Új elektromos fűtésrendszer esetén a fentieken kívül még általában a beruházásunk költsége is töredéke egy vizes rendszernek, így tényleg semmi nem indokolja a központi rendszerek használatát.

Üzemeltetés az átmeneti fűtési időszakban (tavasz, ősz)

Enyhébb időben nem szükséges a teljes rendszert beindítani , mint a központi fűtésnél. Elég csak az adott helyiségben használni a fűtőpanelünket!

A fenti előnyök miatt még azoknak is kedvezőbb választás a helyiségenként elhelyezett fűtőpanel, akiknél már ki van alakítva a vizes központi fűtés pl. kazán nélkül. (A kazán árából akár 5-6 helyiséget is fűthetünk már elektromos konvektorral, sőt eladva az esetleg felszerelt radiátorokat még mindig jól járunk a fenti szempontokat figyelembe véve.)

Akik már működő vizes rendszert szeretnének kiegészíteni elektromos kazánnal, pl. vegyes kazán mellé temperálni vagy napelem-rendszeres túltermelés elhasználásához.

Itt is jobb választás néhány fontos helyiségbe elhelyezni villanyradiátort pl., mert egy vegyes kazánnál általában éjjel kell temperálni a hálószobákat és az átmeneti fűtési időszakban is jobban járnak a panelekkel.

 

FŰTŐPANELEK FOGYASZTÁSÁRÓL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA