Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Atlantic Solius és Nirvana előnyei

Miért jobb az Atlantic Solius, mint a norvég fűtőpanel?

Atlantic Solus fűtőpanel és Nirvana radiátor előnyei

Miért jobb az Atlantic Solius, mint a norvég fűtőpanel?

norvég fűtőpanel konvekciós fűtésMit is tud a norvég fűtőpanel? Ma már a fűtőpanel elnevezés is valójában hibás, hiszen a fűtőtest maga nem fűt, nem sugároz meleget. Itt a készülékházban alul elhelyezett, hővédelemmel ellátott fűtőbetét meleg levegőt készít és konvekciós fűtést, hőáramlást hoz létre, azaz valójában elektromos konvektor!

Konvekciós fűtés - konvekciós fűtőbetét - a norvég panel lelke

A panel belsejében az alul helyezkedik el az elektromos fűtőbetét, mely kialakításánál fogva elsősorban a levegőt melegíti és nem sugározza a hőt. 

A lényeg, hogy a nagy alumínium felület a levegővel érintkezve felmelegíti azt, ami könnyebb fajsúlya miatt felfelé áramlik, a helyébe pedig hideg levegő érkezik, konvekciós hőáramlásba hozva a helyiség levegőjét.

Kialakul egy úgynevezett "meleg henger", ami a helyiség minden részére eljuttatja a meleg levegőt.

Elektromos fűtőpanelekről (konvektorokról) itt írtam részletesen: Elektromos fűtőpanel

A konvekciós fűtésnél tulajdonképpen vége is a norvég rendszernek, azaz nem fejlesztették tovább a jobb hőérzet irányába az elektromos fűtéseket. Ezt az is indokolja talán, hogy a norvég házak jó része könnyűszerkezetes, nincs hőmegtartó képessége a falaknak, épületszerkezeteknek, nincsenek extrém nagy belmagasságok, így egy helyiség befűtése konvekciósan is gazdaságos lehet.


A fűtési módok következő lépcsője: infrafűtéssel kombinált konvekciós fűtés

Atlantic Solius fűtőpanel miért jobbA fenti vegyes fűtési rendszert már a Solius fűtőpanelek olcsóbb verziójában is megtaláljuk. A SOLIUS BASIC kellemes ára ellenére már igazi fűtőpanel, hiszen a konvekciós fűtés mellett már sugározza is a meleget, azaz infrafűtésre is képes!

A panel belsejében egy fekete, préselt alumínium lemezt találunk, ami hasonlóan a sötétsugárzókhoz, a fűtési energia jó részét sugárzás, infrafűtés formájában adja le a környezetében lévő tárgyaknak. Ami további lényeges dolog, hogy ez a sugárzás előre történik.

A folyamatos működés folyamán az infrasugárzás (melegsugárzás) előbb elnyelődik a tárgyakban, épületszerkezetekben, majd ez az energia visszaverődik és újra felszabadul. Másodlagosan a levegő is melegszik, a termosztát tulajdonképpen ezt a hőfokot méri.

Miért jó ez nekünk?

A Solius minden különleges termosztát nélkül - a termosztát egyszerű elektronikus, manuális állítással -, 15%-kal kevesebbet fogyaszthat, mint egy egyszerű mechanikus termosztátos konvektor. Az infrafűtéssel kialakuló kellemes hőérzet miatt simán használhatjuk 18-19 C fokon a panelt és 21-22 Cfokos hőérzetünk lesz a helyiségen belül.

Tovább spórol a fűtőpanel azzal, hogy az infrafűtés hatására nincs nagy hőmérséklet-különbség a a padló közelében és a mennyezet alatt.

Így az Atlantic Solius panel nemcsak a normál, hanem a nagy belmagasságú lakások gazdaságos fűtése is! (3,2 m felett már nem ajánlatos konvekciós rendszerek (pl. norvég fűtőpanelek) használata, mert nem gazdaságos.

Ha a Soliusnál olyan fejlettségi szintű termosztátos vezérlésre van szükségünk, mint például a norvégoknál a Glamox DT vagy az Adax Neo Wifi, akkor rendelkezésre áll a SOLIUS LCD illetve a SOLIUS WIFI fűtőpanel család is. Így további energia megtakarítás érhető el egy alap fűtőtesthez képest.


Atlantic Nirvana elektromos radiátor

Atlantic Nirvana elektromos radiátorAz Atlantic NIRVANA a következő lépcső a fűtéstechnikában. A Solius konvekciós és infrafűtése hőtárolással egészül ki.

Miért elektromos radiátor a Nirvana és miért nem az a többi helytelenül ennek hívott fűtőtest?

Egy elektromos radiátor a hagyományos norvég paneleknél megszokott módon konvekciósan is fűt, finom hőáramlással keverve a levegőt a helyiségben. Emellett meleget is sugároz, azaz a hő másik részét sugárzással, infrafűtéssel közli a helyiségben lévő tárgyakkal, épületszerkezetekkel. Igen ezt a fűtőpanel is tudja.

Viszont a hőtároló egysége segítségével kiegyenlítetté teszi a fűtést, jelentősen emelve a komfortérzetet. Akkor is meleget ad, amikor a termosztát kikapcsolva tartja a fűtőegységet az időszakosan eltárolt hőenergia segítségével.

Ez a hőtároló kompozit lemez a sugárzófűtést biztosító alumínium lemez mögött helyezkedik el. Ennek tömege természetesen nem elegendő hosszabb fűtésszünetek áthidalására. Nem akarja felvenni a versenyt a régi samott téglás hőtárolós, másfél mázsás fűtőtestekkel, így vezérelt áramos használatra sem alkalmasak. Itt kizárólag a sugárzó fűtés egyenletessége, a természetes például cserépkályhás fűtés hatásának biztosítása a cél.

Árukereső.hu Árukereső.hu
Olcsóbbat.hu Olcsóbbat.hu – Spórolni tudni kell