Melyik fűtőpanelt vegyem?

Melyik fűtőpanelt vegyem? Milyen panelt válasszak?

Adax Neo wifi fűtőpanel, melyik fűtőpanelt válasszam?Melyik fűtőpanelt vegyem? Milyen elektromos fűtőpanel a nekem való, melyik panel a legjobb a számomra? Hogyan döntsünk az egyes típusok között? Mik a fő szempontok?

Nem egyszerű a választás. Igyekeztük a legfontosabb szempontok alapján végigmenni az egyes korszerű elektromos fűtőpanel fajtákon, melyik miért jó, hová használható gazdaságosan.

Elektromos fűtőtest választásnál, a legtöbb embert érdeklő téma az a

FOGYASZTÁS

Alapjaiban igaz, hogy az általunk forgalmazott  gyárak termékei gyakorlatilag hasonlóan fogyasztanak hasonló körülmények között (pl. ha folyamatosan működnek) , közelítve a 98% hatásfokot. A fogyasztásban néhány százalék különbséget jelenthet a fűtőbetét alakja, de inkább számít a vezérlés pontossága (hiszterézise), azaz hogy a termosztát mennyivel engedi alá és fölé a beállított hőfokhoz képest a fűtést illetve a programozhatóság (a csökkentett hőmérsékletű ECO módot tudjuk előre beprogramozni a hét folyamán) is.

Minél kisebb a hiszterézis, annál gazdaságosabb a működés. Pl. egy átlagos fűtőtest 22 fokra állítva 21,5 és 22,5 C fok között tartja a hőmérsékletet.

Aztán jön az infrafűtés jó hőérzetével járó ( 2-3 Cfokkal is lejjebb tekerhetjük a termosztátot ugyanolyan hőérzethez) fogyasztáscsökkenés - 1 fok kb. 5 %-t jelent. Ez az infra fűtőpanelek tulajdonsága. (Atlantic SOLIUS, NIRVANA)

Termosztát szerepe

Írtuk, hogy azonos hőfokra állítva a fűtőpaneleket (konvektorokat) hasonlóan fogyasztanak azonos körülmények között. Az infrafűtés 10-15%-ot tud hozni az energia megtakarításban. Itt lép be a különböző tudású beépített termosztátok szerepe. Alaptétel lehetne, hogy egy közel 100%-os hatásfokú fűtés, az elektromos fűtés akkor takarékoskodik az energiával, ha nem használjuk, amikor nem szükséges, illetve csak a kívánt hőmérsékletnek megfelelően.

Ahogy a központi fűtésnél is egy jó szobatermosztát meghatározó lehet, itt is azok a konvektorok, panelek gazdaságosak, amelyek a legprecízebbek és jól programozhatóak a különböző idősávok hőmérsékletei. Munkaidőben, éjszaka alvás közben más-más az elvárás. Megfelelő programozással 10-15% is lehet az energiamegtakarítás!

A vezérlés tovább fejleszthető jelenlét érzékelővel (Atlantic Altis)  amely automatikusan állítja a termosztátot életritmusunknak megfelelően, sőt a szellőztetés érzékelő (Atlantic F125D, Adax Neo, Noirot Spot-D, Glamox) ki is kapcsolja a fűtőtestek, ne a környezetet fűtsük ilyenkor!

Azaz, ha a fentiek alapján egy fogyasztási sorrendet akarunk felállítani a legkevésbé takarékos elektromos fűtőtesttől kezdve, az kb. ilyen, úgy hogy a végén lévők akár 30%-kal is kevesebbet fogyaszthatnak, mint az induló széria.

  1.  mechanikus termosztátos konvektor (norvég ADAX VP10 és 11 KT szériák, Atlantic F19D)
  2. elektronikus termosztátos, de manuális (tekerős) konvektor (pl. ADAX VP KET, ATLANTIC F119D, VIGO, stb.)
  3. programtermosztátos konvektorok (Atlantic F125D, ADAX NEO, ADAX NEO WIFI, GLAMOX DT)
  4. programtermosztátos konvektor jelenlét érzékelővel (Atlantic ALTIS WIFI)
  5. infra fűtőpanelek (Atlantic SOLIUS LCD és SOLIUS WIFI)
  6. infra fűtőpanelek (radiátorok) hőtárolással (Climastar, Atlantic NIRVANA)

 

Gyártó és minőség

A hagyomány, hírnév, háttér, kapacitás és minőség szempontjából alig van különbség gyáraink között, A norvég ADAX 60 éves, a francia Atlantic több, mint 40 éves (26 európai gyáregységgel) óriási tapasztalattal az elektromos fűtése területén, a Thermor majdnem 90 éves, stb. Azaz világszerte jól ismert és folyamatosan kiváló minőséget biztosító gyárakkal dolgozunk csak.

Garancia

Adax plusz garanciaA fűtőpanelek garancia idejében régebben norvégok a nyerők 5 éves garanciával, szemben az általános 2 évvel. Az ADAX és GLAMOX alap cseregaranciája plusz 3 évvel emelhető némi díj fejében. Az időtartam tekintetében a többi termék is fejlődött, az ATLANTIC termékeinek 2 év gyártói garanciája kiegészíthető plusz  3 év forgalmazói garanciával egy egyszerű regisztrációval ingyenesen, ugyanilyen 5 év garanciás a Thermor és a Noirot termékskála is.

Ami fontos különbség a norvég és Atlantic fűtőpanelek garanciája között, hogy a norvég az CSEREGARANCIA, azaz meghibásodás esetén nem javítunk, hanem csere történik új készülékre (vagy új termosztátra). A franciáknál csak a javítás díjtalanságát jelenti, a készüléket a Vevőnek kell eljuttatni a vásárlási helyre vagy közvetlenül a szervizpontra.

Ez tapasztalatunk szerint a gyakorlatban persze majdnem mindegy, hiszen a fűtőtestek nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, így a hibalehetőség és meghibásodás veszélye is rendkívül csekély a sokéves tapasztalatok alapján is.

Beszerelés, beüzemelés

Minden ERP READY fűtőtestet fali konzollal szállítunk, melyet 4 csavar segítségével rögzítve a falon, arra a fűtőtestet felakasztva és rögzítve azonnal fűthetünk. Van lehetőség mobilitásra is, kapható láb is, a legolcsóbban az Atlanticnál juthatunk hozzá. Fontos a fal melletti elhelyezés, hogy a konvekciós gravitációs hőáramlás megfelelően kialakulhasson. (Szoba közepén elhelyezve a fűtés le is állhat idő előtt, mert a levegőáramlás lelassul, a beépített termosztát már azt érzékeli, hogy a hőmérséklet rendben van.

Design, külső

Itt mindenkinek a szíve joga, saját szubjektív véleménye a meghatározó. Talán inkább az a kérdés szokott felmerülni, hogy azonos árkategórián belül - ha egyéb tulajdonságuk hasonló -, melyik az elegánsabb forma vagy pl. melyik a kevésbé balesetveszélyes mechanikai sérülés szempontjából.

Itt talán az alsó kategóriában van egyértelmű nyerő: az Adax Vp10 és 11 szériával szemben jóval alacsonyabb ára mellett általában az Atlantic F19DP és F119D szériát választják vevőink

A konvekciós fűtés technológiája, fűtőbetét

Minden általunk forgalmazott és fenn említett konvekciós fűtőtest a fűtőtest belsejében elhelyezett lamellás szerkezetű, általában alumínium ötvözet fűtőbetéttel melegíti a keresztül áramló levegőt. Legfeljebb a fűtőbetét alakjában van különbség. Van egysoros, kétsoros és X keresztmetszetű is, ahol az "X type" számít a legfejlettebbnek. (Nem bizonyított, de néhány százalékkal jobb hatásfokot adhat!

(Azt azért jó tudni, hogy e lamellás fűtőbetéteket csak néhány cég készíti a világon az összes elektromos fűtőtest gyártónak)

Az Atlantic  Altis  pl. kétsoros, az Adax Neo, Noirot Spot-D  és a BEHA konvektorok "X" keresztmetszetű fűtőbetéttel rendelkeznek.


Használat helye, fajtája, lakás adottságok

A konvekciós fűtőtestek általában csak normál belmagasságig javasolhatóak (max. 3,2m), amennyiben törekszünk a gazdaságos működtetésre. 2,7 m felett már inkább csak a GLAMOX javasolt, ha valaki ragaszkodik a norvég panelekhez. Egy nagy belmagasságú lakásban - pláne, ha nyitott galériás -, az elkészített meleg levegő azonnal feláramlik és jórészt ott is marad, a mennyezet alatt 30-35 Cfokot csinálva az alsó régióban lévő 20-22 Cfokhoz képest. Ilyen adottságú lakások gazdaságos fűtése valamelyik infra fűtőpanel (Climastar, Solius, Nirvana)

Fürdőszobai elektromos fűtőpanel, GlamoxGyerekszobai használat

Gyerekszobai használatnál fontos szempont a panel felületi hőmérséklete. A norvég panelek itt nyerőek lehetnek nagy testükkel (a teljesítmény nagyobb felületen oszlik el), kiemelten jó az ADAX NEO, hiszen ott a fűtőegység a dizájn előlep mögött dolgozik. Nem ajánlott a BEHA széria, mert a fűtőpanel tetején a szűk sávban előre fordított meleg levegő a tapasztalat szerint igen forróvá teszi a Beha panel tetejét!

Természetesen itt sem beszélhetünk igazi balesetveszélyről, hiszen nem lehetnének forgalomban a problémás készülékek. A melegebb panalek hőmérséklete talán egy normál vizes radiátoréval egyezik meg, kb.65-70 C fokosak.

Hálószobai használat

Hálószobai használatnál az egyéb szempontok mellett fontos a hangtalan működés. Itt javasolt, hogy ne válasszunk mechanikus termosztátos fűtőpanelt, mert az a ki- és bekapcsoláskor halk kattogó hangot ad, de ezt sajnos elég sokszor és rendszertelenül. Ezeket ne: Adax VP 11 és 10 KT széria, Thermor Bonjour, Atlantic F19D)

Fürdőszobai használat

Az alap meghatározó tulajdonság az érintésvédelmi osztály. Fürdőszobai használatnál minimum IP24 fröccsenő víz elleni védelemmel kell rendelkeznie a fűtőpanelnek! Több készülék (Atlantic) ennél is tovább megy, földelés sem szükséges hozzájuk, CLASS II. osztályúak, azaz kettős szigetelésűek. Van kifejezetten fürdőszobai használatra készített norvég fűtőpanel is: GLAMOX TPVD

Nyaraló vagy időszakosan használt lakás (ház)

Hétvégi nyaralóban, időnként használt (előre nem kiszámítható időben) lakásokban, házakban az utóbbi időben nagy szerepet kapott a különböző wifis távoli elérésű fűtőpanelek vásárlása. Ott is jó szolgálatot tesznek, ahol a tulajdonos többször távozik lakásából hosszabb időre. Ilyen fűtőpanelek, konvektorok: ADAX NEO WIFI, Atlantic Altis Wifi, Atlantic Solius Wifi, BEHA

Főfűtés vagy kiegészítő (időszakos fűtés)

Fali (konzolos) elektromos fűtőtestek mindegyike ajánlható főfűtésre, hiszen csak így kapják meg az energiatakarékosságra utaló ERP READY minősítést! A mechanikus vagy elektronikus termosztátos, de mobil készülékek relatív nagyobb fogyasztásuk miatt csak kiegészítő fűtésre vagy időszakos használatra javasoltak.

Elhelyezés módja: ablak alatt vagy nem

Igen, még ez is számít! Alapvetően törekedjünk arra, hogy a fűtőpanelt ne az ablak alá tegyük (hiába mondják azt rengeteg helyen). Az ablak alatti elhelyezés és az ott lévő függöny bizony eléggé lerontja a hő hasznosításának hatásfokát, hiszen az elkészített meleg jó része gyakorlatilag azonnal távozik az ablakon, mielőtt a szoba belseje felé fordulna. (az ablak általában 2-3-szor gyengébb hőszigetelésű, mint a fal..)

Azaz, ahol nincs lehetőség máshová, csak az ablak alá tenni a fűtőtestet, válasszanak előre irányuló légkivezetéssel rendelkező típust. (Glamox, Beha, Atlantic F125D, Altis, SOLIUS)

Amit ablak alá ne: Adax Neo, Adax Neo Wifi, Adax VP10, Adax VP11, CLIMASTAR, NYBRO, Solius LCD)


Itt található egy letölthető táblázat is pdf-ben, ahol a jelentősebb 2000W fűtőtesteket hasonlítottuk össze különböző tulajdonságaik alapján, emelkedő ársorrendben!

ÖSSZEHASONLÍTÓ TÁBLÁZAT IDE KATTINTVA

Ebbe a táblázatba már nem kerültek be a mechanikus termosztátos konvektorok, hisz 2018-tól már főfűtésre nem használhatóak az energetikai elvárások miatt.