Fűtőpanelek fogyasztása, fűtésigény

Pelle Péter
2021. 01. 14. 00:00:00
Fűtőpanelek fogyasztása, fűtésigény

Fűtőpanelek fogyasztása, tapasztalatok, vélemények, fűtésigény

Mennyi a fűtőpanelek fogyasztása, mennyire "tekeri" a villanyórát? Ezek majdnem mindig az induló kérdések az vásárlóinknál. Kérjük szánjon rá egy kis időt a következőkre, hogy megfelelő vélemény alakulhasson ki a Önben!

Elektromos fűtőpanelek fogyasztása tapasztalatok alapján

A sokéves tapasztalat, a vásárlói visszajelzések (és számítások is) azt mutatják, hogy egy helyesen méretezett panel effektíven napi 6-8 órát működik a külső hőmérséklet függvényében, azaz a fogyasztása alapja ez lehet.

Miért is?

Tudni kell, hogy egy helyiség fűtési teljesítmény igényét a leghidegebb állapotra határozzuk meg, azaz külső - 15 C fokra és belső 22-23 C fokra. Tehát a maximális teljesítmény arra kell, hogy a fűtőtest ilyenkor is fel tudja melegíteni a szobát megfelelően, azaz maradéktalanul tudja pótolni a hőveszteséget. Így értelemszerű, hogy mikor kinn enyhébb idő van - vagy a teljesítmény túlméretezett - , a fűtőtest nem működik mindig.

Ezt a működést teljes mértékben a termosztát irányítja, így annak az érzékenységétől is függ, hogy mikor mennyit tartja bekapcsolva a fűtőbetétet! Azaz milyen a hiszterézise: mennyivel engedi túlfűteni és mennyivel a beállított hőmérséklet alatt indítja újra a fűtőtestet. Pl. egy átlagos (jó)  érzékenységű elektromos fűtőtest 22 C fokra állításnál 21,5 fok alatt  kapcsol be és 22,5 fok elérése után kapcsol ki.

A fűtőpanelek - így a norvég fűtőpanelek sem -, általában nem inverteresek, azaz nincs bennük teljesítmény szabályzás.

Így a helyiség fűtéséhez szükséges hőenergiát csak a működés időtartamával tudják szabályozni. Minél melegebb a külső hőmérséklet, annál kevesebb a működési idő. A fogyasztás nem elsősorban a panel teljesítményének a függvénye. Ezért mondjuk azt, hogy a szükségesnél nagyobbat nyugodtan lehet használni.

A gyorsabb felfűtés miatt még kevesebb is lehet a rezsi, ha a villanyóra amperkapacitása bírja.

Felejtsük el a szlogent, hogy "egy percből 20 másodpercet működik", hiszen nem időkapcsoló van beépítve, hanem - szerencsére - termosztát. Így van mikor akár 10 másodpercenként ki - bekapcsol, ezért ne ijedjünk meg a "sűrű" váltásoktól, és van persze olyan is, mikor sokáig üzemel egyfolytában. A  régi mondás csak azt hivatott megértetni, hogy a működés során kb. egyharmad ideig vesz fel áramot a készülék, hiszen még ma is sokan úgy számolják a fűtőpanelek fogyasztását, mintha folyamatosan működnének. (Így persze óriási és hibás kwh energiafelhasználást kapunk.)

Hasonlítva a gázfogyasztás egész évre szétosztott havidíjas rendszeréhez, kis számolgatással egy átlagos hőszigetelésű (nem rossz) kb. 60 m2-es lakás elektromos fűtési havidíja 24-28.000.- Ft körül alakulhat mostani áramdíjjal (átalánydíjas elszámolással)!

(Gyors számolás: 5,5 kW teljesítményű fűtés x 8 óra napi üzemidő x 30 nap x 6 hónap fűtésidény x 40 Ft/kwh energiaár / 12 hónap átalányelosztás = 26.400.-Ft)

Túlméretezés esetén természetesen az üzemidő jóval kevesebb lesz, illetve az üzemidő erősen függ a vezérlés pontosságától, a programozás kihasználásától is. Azaz programozott elektromos fűtőpanelek fogyasztása átlagosan 7 óra is lehet.Fűtőpanelek fogyasztása  - a fogyasztást meghatározó tényezők

Ha tudjuk azt, hogy mennyi energiát kell egy adott helyiségbe pótolnunk ahhoz, hogy szinten tudjuk tartani a helyiség hőmérsékletét, pontosan tudnánk a fogyasztást is. Ezt még egy energetikai számítás is nehezen találja el, hiszen a körülmények minden évben változnak, tekintsük például az idei fűtésidényt az előző évihez képest.

Miket kell figyelembe venni a számításnál?

Hány fokon használjuk a termosztátot: az már köztudatban van, hogy 1 C fok változtatás a termosztáton nagyjából 6% fogyasztásváltozást okoz, azaz ha 20 fok helyett 25 C fokon szeretünk élni, máris 30% a többletünk.

Épület hőszigetelési tulajdonságai: Sokan úgy gondolják, hogy elég a becsléshez a lakás nagysága. De egy ugyanolyan alapterületű vályog vagy kőház  fűtése többszörösét is fogyaszthatja egy mai korszerű, 30 cm fal + 15 cm hőszigeteléssel rendelkező házénak...

Kinti hőmérséklet: Minél hidegebb van kinn, annál nagyobb a külső és a belső hőmérséklet különbsége, és egyre több energiát kell bevinni ahhoz, hogy a belső beállított hőmérséklet szinten maradjon.

Szomszédok hatása (ha van) : Társasházban egyik legjobban befolyásoló tényező lehet, hogy mennyire van körbefűtve az adott lakás.

Kültérrel érintkező falak száma: Az elektromos fűtőpanelek fogyasztása kalkulálásánál talán ezzel szoktak legkevésbé számolni. Pedig nagyon nem mindegy, hogy az adott helyiségben hány fal érintkezik közvetlenül a környezettel közvetlenül. Pl. egy 2 vagy 3 külső fallal rendelkező sarokszoba fogyasztása és teljesítmény igénye 30-40%-al is nagyobb lehet az egyhez (például lakótelepi belső lakás szobája) képest.

Ennyi ismeretlennel nem lehet pontos eredményt mondani! (Sokszor mondom vásárlóinknak a jól ismert kérdés feltételekor, hogy nem tudjuk pontosan megmondani, még kb. is nehezen. Próbálja meg pl. egy gázkazánokkal foglalkozó üzletben feltenni a kérdést, még közelítőleg sem kap választ!!)

Látható, hogy a fogyasztás nem is az adott készüléktől függ elsősorban, hanem a körülményektől, azaz az adott helyiség hőveszteségétől.

Hogyan számoljuk egy helyiség fűtési teljesítmény igényét, mik a meghatározó tényezők?

A fűtőpanelek fogyasztása meghatározásánál alapvető szám a helyiség fűtési teljesítmény igénye. Azaz nem mindegy, hogy a tapasztalati 6-8 órás üzemidőt milyen teljesítménnyel szorozzuk meg.

Általában nem áll rendelkezésre a fűtendő helyiségre vagy lakásra komplett energetikai számítás, mely a lehűlő felületek, hőszigetelések, ablakok, stb. függvényében meghatározza  az adott helyiség fűtési teljesítmény igényét a leghidegebb téli napokra. Így kiindulásképp elfogadható egy átlagos 30-35Watt/légköbméter teljesítményigény. Például egy normál belmagasságú (2,7m) 20 m2-es szobába a számolt 1890 W miatt egy db 2000 Wattos fűtőpanelt kell alkalmaznunk.

Fontos tudni, hogy ez a kiindulás inkább csak egy átlagszám, melyből pl. megtudhatjuk, hogy elég lesz-e a rendelkezésre álló Amper, szükséges-e hálózatfejlesztés, mielőtt egyáltalán elektromos fűtésben gondolkozunk.

Elmondható, hogy a Magyarországon az ingyenesen rendelkezésre álló 32 Amper az alapfogyasztás mellett kb. egy 40-50 m2 lakás elektromos fűtésének kiszolgálására elegendő biztonságosan.

Vigyázni kell a méretezéssel, mert ha véletlenül alul méretezi a fűtőpanelt, tehát az nem tudja a kifűteni a helyiséget, akkor mindaddig folyamatosan fog működni a készülék, amíg nem éri el a beállított hőmérsékletet. De mivel ezt nem képes elérni,  folyamatosan fog működni. Például ha egy helyiségbe kellene a 2000 W-os fűtőpanel, de csak 1000 W-osat szerelnek be, akkor a fogyasztás a 16 kWh helyett 24 kWh lesz a folyamatos működés miatt!!

A pontosabb fűtés teljesítményigényhez, a várható fogyasztás számításához tehát  forduljon hozzánk, keresse szaküzleteinket és elérhetőségeinket vagy használja az Önöknek fejlesztett

 fűtési teljesítmény MÉRETEZŐ KALKULÁTORUNKAT!