Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Elektromos padlófűtés problémák

Elektromos padlófűtés problémák, avagy mit kell azonnal tisztázni utólagos kialakítású padlófűtés esetén?

 

Az utólagosan kivitelezett elektromos padlófűtéseknél természetesen nem magával a fűtésrendszerrel vannak esetlegesen felmerülő problémák, hanem a kivitelezéssel kapcsolatosan. Itt ezekre keresünk választ melegburkolatos és hidegburkolatos padlófűtések esetén is.

Fő szabály: addig ne is kezdjünk utólagosan kialakított padlófűtés tervezésébe, míg nem tudjuk biztosan, hogy van-e lépésálló hőszigetelés a padló rétegrendben. Viszonylag nem túl régi (10-15 évesig)  lakásoknál, házaknál majdnem biztos, hogy benn van a lépésálló EPS hőszigetelés. Lakásoknál esetleg a lépéshang gátló kőzetgyapot réteg.

Miért is? A hőszigetelő réteg feladata, hogy elválasszuk az elektromos  padló fűtőegységet az alatta lévő födémtől, földfeltöltéstől, szerelőbetontól. Ha ez nincs, akkor az utólagos padlófűtés rendkívül gazdaságtalanul fog működni és nem is használható főfűtésre sem. A fűtésrendszer az egész födémet próbálja majd (sikertelenül) fűteni, miközben például az alattunk lévő lakást is fűtjük.

Melyik rendszernél nem nagy gond a hőszigetelés megléte?

Amivel nincs gond, a laminált parketta alá gyártott alumínium fűtőszőnyeg!

Az alu fűtőszőnyeges rendszereknél a rétegrend mindig 5-6 mm XPS lemezzel indul! Arra kerül az alumínium fűtőszőnyeg, az PE fólia és végül a klikkes (nem ragasztott) laminált padló. Így maga a padlófűtő egység hőtechnikailag elválasztásra kerül az alatta lévő födémtől, aljzatbetontól, régi burkolattól. Azaz ez a rendszer gazdaságosan tud működni úgy is, ha nincs alul más hőszigetelés!

Na de mi lesz például a fürdőszobában, ahol kerámia burkolatot szeretnénk fektetni, de nincs az aljzatban hőszigetelés?

Itt bizony régebben megoldásként csak a régi aljzat feltörése maradt. Aztán jöhetett a lépésálló hőszigetelés, teherelosztó aljzatbeton, majd a hidegburkolat alá való elektromos fűtőszőnyeg elhelyezés.

Az egyik  probléma az, hogy a régi aljzatra kerülő korrekt rendszer vastagsága összesen a hidegburkolattal 10-12 cm volt, ami a legtöbb esetben nem fért el az adott ajtómagasságok, nyílásmagasságok, küszöbök miatt. A másik pedig egyszerűen a kivitelezési munka ára volt. Gondoljunk csak bele, milyen költséggel és vesződséggel járt ez a technológia: régi burkolat felverése (hogy elférjen az új padlószerkezet), talajpára elleni szigetelés, lépésálló hőszigetelés, aljzatbeton teherelosztó betonacél hálóval és bizony csak ezután jöhetett a padlófűtő fűtőkábeles háló.

Tehát keresünk egy olyan relatíve olcsó rendszert, ami lehetővé teszi a laminált padlós rendszeréhez hasonló vastagságú elektromos padlófűtés kialakítását, de a kerámia burkolatnak nem lesz baja pontszerű terheléskor sem!

Webáruházunkban már megtalálja ezt a teherbíró hőszigetelést, melyet leragasztva a régi burkolatra, mehet az elektromos fűtőszőnyeg és a kerámia ragasztása.

Dimat XPS építőlemez hőszigetelő lap, üvegszálas hálóval erősítve

A Dimat építőlemez középső, hőszigetelő része extrudált PS hab, azaz zártcellás, ami nem érzékeny a nedvességre sem.

Közismertebb nevén XPS lap! Az XPS mag mindkét oldalán műgyanta bázisú habarcsba ágyazott üvegszálas hálóerősítés található.

Ez merevvé teszi az építőlemezt, továbbá jó alapot ad az elektromos fűtőszőnyegek és a kerámia burkolatok ragasztásához!

Hidegburkolat alatti utólagos elektromos padlófűtések kivitelezésénél ideális anyag. (Ahol nincs a padlószerkezetben hőszigetelés)

A Dimat XPS különleges építőlemez különböző vastagságokban (6, 10, 20, 30, 50mm) teszi lehetővé, hogy a hidegburkolat alatt beépített elektromos padlófűtéseknél, konkrétan a fűtőszőnyegeknél (fűtőháló) a rétegrendből kihagyjuk a hőszigetelésen lévő aljzatbetont.

FONTOS: nem véletlenül kétoldalas az építőlemez! Elektromos padlófűtésnél a régi aljzatra az építőlemezt is ragasztani kell az elektromos fűtőszőnyeg lerakása előtt!

Miért jó az XPS építőlemez?

1. Jelentős élőmunkát és beruházási költséget is megtakaríthatunk ennek az alkalmazásával, hiszen a hagyományos rendszerhez képest kimarad az aljzatbetonozás komplett költsége!

Egy normál rétegrendben a padlóban elhelyezett lépésálló (EPS) hőszigetelésen mindenképp illik egy teherelosztó aljzatbetont vagy esztrich réteget elkészíteni - betonacélháló vagy rabic erősítéssel -, hogy a később elhelyezett hidegburkolat ne repedjen meg a fugáknál (ne törjön el) pontszerű terhelés hatására!

2. Utólagosan elkészített elektromos padlófűtéseknél gyakorlatilag "életmentő" az XPS építőlemez használata a padlófűtésrendszer rétegvastagságának minimalizálása miatt.

Azaz ha a lakásban, házban nincs a padlórendszerben beépített hőszigetelés - ami elég gyakran előforul régebbi épületeknél -, akkor gyakorlatilag a laminált padlós rendszerhez hasonló vastagságban meg tudjuk oldani a gazdaságos padlófűtést hidegburkolat esetén is. Esetleg a padlófűtés fektetése után az ajtómagasságokban szükséges csak a korrekció!

Mire jó még?

A vastagabb Dimat építőlemezek alkalmasak  különböző épített falak, fürdőszobai előtétfalak, stb elkészítésére is.

Árukereső.hu Árukereső.hu
Olcsóbbat.hu Olcsóbbat.hu – Spórolni tudni kell