Elektromos fűtések fajtái

Pelle Péter
2021. 01. 08. 00:00:00
Elektromos fűtések fajtái

Az elektromos fűtések fajtái sokszor kerülnek tisztázásra mindennapjaink során.

Még mindig nagy a keveredés a fűtőpanel, konvektor és konvekciós fűtés, infrapanel, sötétsugárzó, feketén sugárzó, hősugárzó és infrafűtések területén. Az elégtelen információ miatt pl. naponta előfordul, hogy infrapanelt keresnek boltunkban, de valójában norvég panelre gondolnak. Tegyük tisztába a típusokat legalább röviden!

 

Elektromos konvektor

Az elektromos konvektor neve elég rossz csengésű Magyarországon valószínűleg a gázkonvektorok miatt, ezért nem is szeretik a kereskedők nevükön  nevezni ezeket a fűtőtesteket.

Ugyanis az itthon megszokott elnevezéstől függetlenül az összes norvég elektromos fűtőtest "fűtőpanel" (ADAX, ADAX NEO, ADAX CLEA, GLAMOX), a francia Atlantic alsóbb kategóriás fűtőtestjei (F19D, F119D), a Noirot Spot-D, a BVF NYBRO is elektromos konvektor marad. Magyarországon is a legelterjedtebb elektromos fűtés!

Konvekciós elven fűtenek, azaz hőáramlást keltenek úgy, hogy nagy felületű, kerámiamagos lamellás fűtőbetétjeikkel közvetlenül melegítik levegőt, az természetesen kiáramlik felfelé a készülékházból, ennek helyébe pedig újból hideg levegő áramlik a fajsúlykülönbség miatt. A konvektor belső hőmérséklete szabályozott, túlfűtés elleni védelemmel. Egyszerűek, tartósak, saját termosztáttal rendelkeznek. Nincs bennük ventilátor, így nagyon csendesek!

Fűtés közben maga a fűtőtest alig melegszik fel, alig érezzük, hogy honnan jön a meleg, nem sugározza a hőt.

Elhelyezésük mindig a falon (vagy közvetlenül a fal mellett mobil készüléknél) történik a padlótól 10-20 cm-re, nem forgathatóak, pontosan a fűtés mechanizmusa miatt. (sokszor keverik az infrapanellel)


Elektromos (infra) fűtőpanel

Az elektromos fűtőpanel nemcsak konvekciós, hanem infra elven is fűt, sőt elsősorban infra fűtés a jellemző! Vegyes a fűtés módja.

Meleg levegős hőáramlás is létrejön, de itt érezzük, hogy maga a fűtőtest is fűt és sugározza a hőt (infrafűtés).

Energiatakarékosabb, mint a sima konvektor (növeli a jó hőérzetet így letekerhetjük a termosztátot néhány fokkal), nagyobb belmagasságú (3m felett) lakások kedvelt és gazdaságos fűtése.

A jobb hőérzet 10-15% megtakarítást eredményezhet. Nincs a belmagasságon belüli komoly hőmérséklet különbség (pl. lenn 20 C fok, a mennyezet alatt 30 c Fok felett), egyenletes a hőeloszlás, nem fűti feleslegesen a levegőt, ami a mennyezet alatt rekedhet.

Az elterjedt elnevezéssel szemben a norvég fűtőtestek nem fűtőpanelek, fűtőpanel pl. a francia Atlantic Solius LCD fűtőtestje.

Elhelyezése szintén a falon történik, de már rakható feljebb (hasmagasság), mert az infrafűtő panel rész így is felfűti az alsóbb részeket a szobában.

Azért szerethető fűtés a fenti előnyökön kívül, mert hőérzetben nagyon hasonlít pl. egy cserépkályha vagy tömegkályha fűtési mechanizmusához.


Elektromos fűtés fajtái: radiátor

Elektromos radiátor, villanyradiátorSajnos van olyan forgalmazó, aki minden elektromos fűtőtestjét radiátornak hívja, pedig az elnevezéshez a konvekciós + infrafűtés jelleg mellett hőtároló képesség is tartozik. Igazából ilyet a mostani itthoni választékból csak a francia Atlantic Nirvana vagy a drágább Atlantic fűtőtestek tudnak.

Falon helyezzük el, precíz termosztát és alumínium ház jellemzi. Az elektromos radiátorok hőtárolása nem azért van, hogy vezérelt árammal is lehessen használni!

A kompozit lemez vagy öntöttvas hőtároló egységek használatával és megfelelő vezérlésével egy nagyon kellemes, állandó melegérzetet kapunk. A termosztát ki- és bekapcsolása következtében a radiátor nem változtatja számottevően a hőmérsékletét, a hőtároló egység akkor is biztosítja a meleg leadását, amikor a készülék nem működik.

Talán ide sorolhatóak a spanyol CLIMASTAR kerámia fűtőpanelek is valamilyen szinten, de: a Climastar fűtőpanel alapvetően konvekciós fűtési mechanizmusú fűtőtest! A konvekciós fűtőbetét (mint a norvég paneleké) felfelé áramló meleg levegője felmelegíti a kerámia előlapot, mely meleget sugároz előre és közben el is tárolja a hőenergia egy részét, valamennyire egyenletessé téve a hőérzetet.

"Gentle Heating" - folyamatos, kellemes melegérzetElektromos fűtés fajtái: infrapanel

elektromos infrapanelA legtöbb vitát generáló fűtőtest! Az alaptípus egy bekeretezett fehér képre hasonlít, amit majdnem mindig a mennyezeten helyezünk el, mert infrafűtése miatt (nem a levegőt fűti) a hő nem marad a mennyezet alatt, hanem a panel lesugározza azt az alsó régiókba is.

Felületi hőmérséklete 90-115 C fok lehet, általában egy helyiségbe nem elég egy infrapanel, rendszert kell tervezni külön termosztáttal.

Csak ott nem működik megfelelően, ahol nem jól van tervezve!

A helytelen reklámoktól "elkábítva" sokan alulméretezik a fűtést, elvárva a teljes komfortot. Sokszor kerestek már meg azzal, hogy 15-20 m2 szobába 4-500W -os infrapanelt gondoltak elegendőnek, majd sértődötten távoztak, hogy nincs igazunk a méretezésben, mert "ő nem ezt hallotta..."

Az ilyen alulméretezett helyiségben az az egy kis panel állandóan működik és tényleg csak ott van meleg, ahová lesugároz, az zónafűtésként működik.

Teljes fűtésre méretezve egy rendszer általában 5-6 órát megy naponta és természetesen nem csak alattuk van meleg, hiszen a berendezési tárgyak , épületszerkezetek tovább sugározzák a hőt és másodlagosan a szoba levegője, a termosztát által mért hőmérséklet is beáll a kívánt szintre.

Külön figyelmet érdemel a BVF NG szériája, ahol az ötszörös hővédelemmel ellátott panel vezérlése (nem a szobatermosztát) folyamatosan az optimális üzemi hőmérsékleten tartja az infrapanel felületét (90-115 CFok), így javítva a hatékonyságot és biztosítja a legjobb hőérzetet.


INFRAFŰTÉSSEL FOGLALKOZÓ SAJÁT HONLAPUNK ITT!


Infra hősugárzó

Fénykibocsátás mellett (vonalizzós működés) sugároznak infra sugarakat e készülékek. Működésük hasonló az infra lámpához, éttermek teraszán is gyakran találkozhatunk velük.

Gyakran használatos kisebb műhelyekben, sátrakban helyi fűtésre (zónafűtés).

Előnyük, hogy bekapcsolás után azonnal megvan a meleg hőérzet!

Falon elhelyezve kb. 2,2 - 2,4 m magasban, állványon vagy mennyezetről belógatva is működhetnek. Legismertebbek az olasz MOEL fűtőtestjei.

Infra sötétsugárzó (feketén sugárzó)

Ahogy nevük is mutatja, fény nélkül sugároznak az infra tartományban. Itt legtöbbször egy elegáns alumínium (egyenes vagy íves) fémfelület a kibocsátó elem.

Felületi hőmérsékletük 250-350 Cfok között lehet.

Elhelyezés falon 2-2,5 m magasban vagy belógatva. (magasabbra helyezve növelni kell a teljesítményt)

Jóval lassabban "indulnak" be, mint a vonalizzós sugárzók, de 5-10 perc alatt itt is meleg van!

Zónafűtésre és főfűtésre is alkalmasak, tartósak, nincs zavaró fényhatás, egy készülékben nagy teljesítmény összpontosul, létezik 3200Wvagy 4000W teljesítményű fűtőtest is.

Nemcsak a teraszfűtés, hanem műhelyek, raktárak, csarnokok elegáns elektromos fűtési megoldása is.


Elektromos fűtőszőnyeg és fűtőkábel

elektromos fűtőszőnyeg bvfA névből kiindulva a fűtőszőnyeg fogalmat is sokan keverik egy elektromosan fűtő szőnyeggel. Lehet, hogy jobb elnevezés lenne a fűtőháló, hiszen a fűtőszőnyeg egy általában 50 cm széles öntapadó műanyag hálóra, a megfelelő távolságban rögzített elektromos fűtőkábel rendszerből áll.

A fűtőszőnyeg rendelkezik egy 2-3 m hosszú nem fűtő (hidegvég) résszel, amivel termosztátba köthető, és rendkívül rövid idő alatt kialakítható az aljzatbetonban vagy leggyakrabban közvetlenül a csempe alatt a padlófűtés. (persze alul hőszigetelést feltételezve)

Az elektromos fűtőkábelt tekercsben vásárolva azt nekünk kell fektetni rögzítőszalag vagy acélháló segítségével. Az aljzatbetonba fektetett rendszereknél javasolt, ahol nem szempont a fűtőréteg vastagsága. Viszonylag nagy a munkaigénye, de ahol az alaprajz nem teszi lehetővé a fűtőszőnyeg fix szélességű (50 cm) fektetését, ennek van létjogosultsága. Előny az aljzatbetonba fektetésnél, hogy a befejező burkolatréteg hideg és melegburkolat is lehet!

Ahol utólagosan laminált padlót szeretnének fektetni elektromos padlófűtéssel kombinálva, a túlhaladott fűtőfilm helyett remek megoldás az alumínium fűtőszőnyeg.

Itt 2 alumínium réteg között letekert nagyon vékony fűtőkábelt találunk a sima fűtőszőnyeghez hasonlóan. De így teljesen elektroszmog mentes fűtést kapunk!


Önszabályzó fűtőkábel

Fagymentesítésre használjuk, ereszcsatornák, vápacsatornák, csövek védelmére! Termosztát nélkül változik a teljesítménye, ahogy nő a hőmérséklet, úgy csökken a leadott watt.

Kültéri fűtőkábelek

Kültéren alkalmazott fűtéseknél, járdafűtés, rámpafűtés, garázsok előtti lehajtó nyomvonalfűtése elég nagy teljesítmény igényű. Pl. térkő alatt 300W/m2 teljesítményt kell letekerni. Az itt használható fűtőkábelek így viszonylag nagy (28-30 W/m) teljesítményűek, robusztus felépítésűek és így pl. 10x10 cm betonacélhálóra tekeréssel megoldható a szükséges teljesítmény elérése.